A faluhoz tartozó Süle hegy és a Vergyálom tető egybe kapcsolódó dombhátak. Ezek lennének annak a tanösvénynek a végén, ahova kilátót szeretnének építeni. Innét  szinte a fél megye belátható. Amint kijutunk az alig járható, vadak vágta ösvényen a gyepes dombtetőre, valóban lábunk alatt hever a messze környék. A Vergyálom domb védett növénye a leánykökörcsin, a  kisvirágú hunyor, a bíboros kosbor, a tarka kosbor és a sárga len. A Vergyálom, vagy „várhalom” 331 méter magas, Zala egyik legmagasabb pontja. A monda szerint a törökök Kanizsáról ezen a gerincen vonultak egészen Zalabérig.  Az egykori védelmi vonal sáncainak nyoma a Pénzes dűlőnél  ma is felfedezhető. Páratlan kilátás nyílik innét minden irányba, tiszta idő esetén látni a Somlót, a sümegi és a Rezi várat, s szinte az egész Zala völgyét, Kallósd kerek templomát, vagy a másik irányban, a kemendi hegyi kápolna fehér falait. Az utat folytatva Zalaszentgrótra, vagy Csáfordra mehetünk.

A tanösvény alapjai már megvannak Bezeréden A történelmi településen a Montessori Alapítvány, Iskola határok nélkül néven fenntart egy olyan létesítményt, ahova nyáron külföldről érkeznek gyerekek, s természetesen a bezerédi kicsik is bekapcsolódhatnak a tábor hasznos időtöltésébe.

Szállás a régi magtárból épített, most Iskola néven illetett épületben van. Az egész mögött egy német ember, Gmell Werner  Franz áll, aki most is fejleszt Bezeréden, a faluközpontban épít egy boltot, emeletén vendégszobákkal. (2015)

A történelmi emlékekhez tartozik még a Békássy család romos állapotban lévő kastélya. A kastély az erdő mélyén van eldugva, az utolsó autós ponttól kb 3-400 méter séta. Felújítását  az új tulajdonos elkezdte. Nem látogatható.

Bezeréd határában egy nagyon fontos őskori, új kőkori régészeti lelőhely található, melynek kutatását megkezdte a Balatoni Múzeum, P. Barna Judit vezette régészeti csoportja. A lelőhelyen egy új kőkori (kb. Kr. e. 4800-ból származó), úgynevezett körárok építmény található. Ebből egyelőre semmi sem látható, alaprajzát 2014-ben sikerült magnetométeres felméréssel tisztázni.

Látnivalók:

Szent Katalin templom (XIV: sz-)

Szent Vendel Kápolna (1766)

 Bezeréd Dózsa György út végétől aszfaltos autóúton mehetünk a Szabadnép Telepig (ott parkolhatunk gépkocsival), majd onnan földutakon Vergyálom, Szent Vendel kápolna és vissza kellemes túrát tehetünk (kb. 5 km)

Bezeréd Dózsa György úton a Szabadnép Telepig, a Békássy kastélyt megkerülve a zöld sáv jelzésen Zalakoppányba érünk, Ott Dél felé fordulva (zöld sáv)a  Kallósd-hegyen keresztül Kallósdra jutunk.

Onnan vagy nyugat felé az Árpád-kori Kerek Templom és a Szent Anna Kápolna megtekintése után a körforgalomig mehetünk, majd tovább észak, majd nyugat felé visszajutunk Bezerédre (kb. 15 km)

A másik lehetőség, hogy nem megyünk el most Kallósdnál a templom felé, hanem tovább megyünk dél felé.

A teljes kör kb. 25 km, 400 m szintkülönbséggel.A kereszt után a zöld sávon tovább délnyugat, majd délkelet felé elérünk a kehidai Deák-kúthoz (Kőből épített kútház friss ivóvízzel). Tovább délkelet felé hamarosan áttérve a zöld kör jelzésre folytatjuk utunkat, majd észak felé vissza Kallósdon át Bezerédre.

A Bezeréd, Vindornyaszőlős, Zalaszántó, Bezeréd teljesítmény gyalogtúra (piros sáv, zöld sáv, sárga sáv) helyett gépkocsival elmehetünk Zalaszántóra vagy Vindornyaszőlősre, és onnan a kis kört érdemes bejárni.

Vindornyaszőlős egy csodaszép falu a Keszthelyi-fennsík északnyugati végénél a Kovácsi-hegy lábánál fekszik .

A településen jelenleg 2 tanösvény található. A faluból a hegyre felvezető Buruczki tanösvény (fehér alapon fekete madár jelzés), és a Vidra tanösvény, mely a láphoz vezet.

A település központjában, áll, a Szent Péter és Pál római katolikus templom, melynek berendezése jellemzően 18. század második feléből származik, szószéken, gróf Festetics Pál és felesége Bossányi Julianna címere található.

A  Szent István parkban Szent István, Gizella királynő és Imre herceg fából készült szobra látható. A faluban sok faragott munka található az utcákon, ezeket Lenorics Lajos faragta. Az út mentén kőszobrok vannak. A sportpálya mellett van a fafaragások díszítette játszótér,  ahonnan a Vidra tanösvény indul a láp felé. A falu legfrissebb természeti értéke ugyanis egy igazi ritkaság, a Vindornya-láp a tározó tavon egy kis szigettel, pallóból készült taposójárdákkal, figyelemfelhívó táblákkal, amelyeken az egyedülálló állat és növényvilágra hívják fel a figyelmet.

 A Kékperjés tanösvény szépen kikaszált réti környezetben, óriás fűzfák árnyékában vezet. A kis szigetre fahídon jutunk be, a kanyargós pallójárdákon élvezet a séta. Van itt víztározó, amiből az esetleges tőzegtüzet lehetne eloltani, s olyan is, amelyet teljesen benőtt a nádas. Létesült egy kisebb kilátó is, amiről a teljes láp belátható, megfigyelhetők a madarak. Az ismertető táblákon pedig olyan izgalmas kérdése is választ kapunk, hogy mi a lidércfény? Keletkeznek a lápban olyan gázok, amelyek már 38 fokon begyulladnak, s kékes, imbolygó lánggal égnek a víz felett, számos monda titokzatos főszereplőjeként élnek ma is az emlékezetben…  

A szőlősi Öreghegy ma is őrzi régi báját. Kitűnő út vezet a hegybe olyan betonszegéllyel, ami ellenáll a lezúduló víz utakat szaggató erejének is. Van itt Szent Orbán szobor, hatalmas Magyarország kő, amin szintén szobor áll, s mellettük egy olyan bazalt homlokzatú pince, amit teljesen betakar a föld, fű nő a tetején.

A szőlőhegyen régi és új pinceszerek híres vörös borukkal várják a településen áthaladó Zalai borút látogatóit.

A Buruczki tanösvény  (Gépkocsival a vindornyaszőlősi bazaltbánya bejáratáig fel lehet menni – az irányt a Sziklafolyosó feliratú tábla mutatja. A tanösvény így 3 kilométerrel lerövidül.)a Kovácsi-hegyre vezet, ahol Zala Megye Csodája, a bazaltutca vár ránk a Vadlán-lik barlanggal. A kitüntető címet hirdető márványtábla Vindornyaszőlős és Nagygörbő határán található a sziklafolyosóban. A 317 méter magas hegyre vezető gyalogosösvény alaposan megizzaszt bennünket, de az út mindvégig izgalmas és látványos. A hűsítő kis forrás úgy félúton éppúgy, mint az óriás fák látványa, vagy az első kövek megpillantása, a hatalmas, tíz-tizenöt méteres kőoszlopokról nem is beszélve…

Sztúpa Európában az egyik legnagyobb ilyen létesítmény.[1] A szentély a Kovácsi-hegyen, egy erdei tisztás közepén épült fel 1992-ben. Benne a történelmi Buddha földi maradványának néhány darabját őrzik, díszes tartóban lévő apró csontszilánkokat. A hófehér építmény 30 m magas és 24 m széles. A szentély belsejébe nem lehet bejutni, zárt építmény,é s két szerzetes vigyázza. A hegynek ezt a részét, amin a sztúpa áll, az Emberi Jogok Parkjának nevezik.

 

 

 

Zalaszántó nevezetességei  

 • Sztúpa
 • Gótikus stílusú templom
 • Kotsy-vízimalom
 • Mézeskalács múzeum
 • Tájház
 • Pethő-kúria

Turista utak vezetnek innen a Rezi és a Tátika várakhoz

Vindornyalak nevezetességei

·         Hertelendy kúria gyönyörűen fölújított épülete ma az önkormányzat kezelésében van. Itt működik a polgármesteri hivatal is. Az épületben íves boltozatú házasságkötő terem, könyvtár, teleház, és elegendő tér van a kulturális rendezvények, kiállítások, koncertek, ünnepségek megrendezésére is.

 • A templom késő barokk stílusban, egy régi árpád-kori templom maradványaira épült.
 • Kőkeresztek
 • Vindornya-láp (Vindornyalaki berek) élőhelye számos védett madárfajnak, rovarnak és védett növények sora terül a kirándulók lába elé. Itt magasodik a falu és a berek határában az ország egyik legnagyobb és legkülönösebb nyárfája, az "Égigérő fa" vagy "1000 éves fa" is. Fafaja feketenyár, a törzs kerülete 10,35 méter, amely oly üregessé vált, hogy sátorként nyújt védelmet nagy eső esetén. Ide húzódott be annak idején a kanász is, amikor a rétre hajtotta a jószágokat a tűző nap elől. Ma turistalátványosság, amit a faluba érkezők semmi kincsért nem hagynának ki a látnivalók közül.

Bezerédről a piros sáv jelzés nyugat majd észak felé

Gyűrűsre. Dél felé Padáron át a kapornaki Remetekerthez illetve Tilajba vezet

Gyűrűs – Bezeréd (4 km) piros sáv turista jelzés   

Futószáras, vagy  lovardai lovas oktatás. Terep lovaglás, lovas bérlet, lovas túrák, napos túrák, lovaskocsival, lóháton.

Remetekert Nagykapornak falutól néhány kilométerre található, az erdőben. Kedvelt pihenőhely, búcsújáró hely.

A Remetekert környéke erdőrezervátum: a Zalai hegyhát legkiválóbb kocsánytalan tölgyes-bükkös-gyertyános elegyes erdőállományai, egyúttal számos ritka növényfaj termőhelyei is. A kápolna Mária-kegyhely, kitaposott ösvény vezet a domboldalon lefelé. A kegyhely mellett kis pihenőhely, szalonnasütő hellyel. Ha tovább megyünk még lefelé, forráshoz jutunk.

 

Kallósdról a zöld sáv jelzésen Kehidakustányba juthatunk.

Fürdő (Élményfürdő, gyógyfürdő, strandfürdő és szauna világ, gyerek pancsoló, óriáscsúszda.)

Deák Ferenc Kúria és Múzeum

Kehidakustány, 8784., Kúria u. 8.

MINDENKINEK UGYANAZ JUT ESZÉBE: A ,,HAZA BÖLCSE”

 

Tájház és Hagyományőrző Mariska Udvar

A Mariska udvar élő programok helyszínéül szolgál

A százéves Tájház három helyiségét a hajdani tulajdonosok és a helyi lakosok régen használt tárgyaival rendezték be, mely hűen tükrözi a régi paraszti élet tárgyi, tevékenységbeli, viseletbeli emlékeit. A Tájház hátsó helyiségében berendezett kamrában régi mezőgazdasági eszközök kaptak helyet. Az udvar végében őshonos gyümölcsfák telepítésével Tündérkertet hoztak létre. A tájház előtt XIX. sz-i fa harangláb látható.

Bezeréd – Zalacsány (15 km)

Zalacsányi Látnivalók

 • A Csányi-család század elején épült mauzóleuma a temetőben.
 • Körtvélyesi átalakító erdő, benne Árpád-kori földvár (Zsidóvár), és tanösvény.
 • 11 hektár területű, átlagosan 4 méter mély víztározó, amit a Kettős-patak felduzzasztásával hoztak létre 1991-ben. Horgásztó, nyáron strandfürdő is működik.
 • Az ősfás park közepén található a Batthyány-kastély, amely a Csány család kúriája volt. Itt született Csány László is. Később a Batthyány család vásárolta meg, és jelentősen átalakította, kibővítette. Mai alakját 1913-ban kapta. A háború után sokáig gyerekotthonként működött, ez idő alatt állaga nagyon leromlott. Széles Gábor cége 2013-ban vásárolta meg, és szépen felújította. Jelenleg négycsillagos kastélyszállóként működik. A több száz éves épületet ölelő parkban szabadtéri termálmedence, gyermekjátszótér, strandröplabda, minigolf-, footgolf- és teniszpályák, lengőteke, grillterasz, és bár található.
 • 2014. április 1-jén nyitotta meg kapuit a teljesen felújított Batthyány Kúria és Golf Resort. A Batthyány Kastéllyal ligetes parksétánnyal összekötött épület exkluzív szobái és étterme új, modern, ugyanakkor hangulatos külsővel várja a pihenni vágyó vendégeket. Része a Zala Springs Golf Resort nevű sport- és idegenforgalmi komplexumnak. Ennek továbbfejlesztéseként, egy 250 millió eurós (kb. 77 milliárd Ft) projekt keretében, itt húzzák fel Közép-Európa első luxus üdülőfaluját ötcsillagos szállodával, villákkal, éttermekkel és wellness központtal

Hévíz látnivalói

 • Védett lápterület, véderdő és park
 • Dr. Schulhof Vilmos sétány és a Sétáló utca (Rákóczi utca)
 • 1998-ban adták át az új héttornyú Szentlélek római katolikus templomot
 • Egregyen – az egykori önálló településen – áll a 13. századi templom.
 • Egregyi borozók
 • Református-Evangélikus Templom
 • Egregyi Jézus szíve Templom
 • Városháza és a Városháza előtti tér, Nymphae nevű díszkút
 • Hévíz város Pantheonja
 • Szoborpark
 • Szent András a kereszten
 • Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház
 • Római katona sírja
 • Történelmi villák
 • Római kori romkert
 • 4. századi római villa Egregyen
 • Egregyi Múzeum, mely 2016-ban nyitott

Teréz Anya kilátó Kitűnően látszik, Keszthely, Hévíz városa, a  Kovácsi-hegy, a Tátika és Rezi vára, de a sümegi vár, a zalaszántói sztúpa is feltűnhet szemeink előtt, sőt még a zalaegeszegi TV-torony sziluettjét is kiszúrhatjuk a távolban.

Bivaly csorda


 • Tv-torony (a bazitai tetőn található, 95 m magas, kilátóként és kávézóként üzemel, ahol 53 m-es magasságban körpanorámás presszó működik.
 • Azáleás völgy, ahová több ezer havasszépét (azáleát) telepítettek.
  Április végén, május elején borul színkavalkádba: a legtöbbet a sárga kaukázusiból láthatunk (ez illatos fajta), ám a fehér, a piros és a lila számtalan árnyalatát is felfedezhetjük még. A pompás „rododendron szurdokban” szigorúan védett növényeket, s számos fenyőfajt is találhatunk.
 • Jánkahegyi kilátó, harangláb, kápolna és Kálvária
 • Fedett Termálfürdő esténként fényterápiás világítással
 • Aqua City csúszdapark és élményfürdő (nyáron működik)
 • Gébárti tó (horgászat, strand, játszótér, Kézművesek Háza, szoborpark)
 • Skanzen (Falumúzeum)
 • Az 1969-ben alapított Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum hazánk második legnagyobb technikai-műszaki múzeuma.
 • Városi Hangverseny- és Kiállítóterem (Az egykori zsinagóga)
 • Deák tér Évszázadokkal korábban ezen a helyen állt Zalaegerszeg vára, ennek helyén épült fel a barokk megyeháza impozáns épülete. Itt láthatjuk az ország első Deák Ferencet ábrázoló szobrát, A tér néhány épülete az új évezred hajnalán is egy polgári kisváros XIX. század végi hangulatát árasztja.
 • Dísz tér Zalaegerszeg mai központja. 1985-ben itt állították fel a Tulipános szökőkutat, Szabolcs Péter szobrászművész és Pelényi Gyula építész alkotását.
 • A „Földönjáró toronyóra” A Mária Magdolna
 • Plébániatemplom közel 200 éves volt óraszerkezete a világon egyedülálló módon, üvegházon belül, működés közben látható. A gépezet Szerdahelyi Károly építész tervei alapján egy 3 méter 10 centiméter széles üvegkalitkába került, míg a súlyok és ellensúlyok – jól láthatóan – egy három méter mély aknába ereszkednek a földfelszín alá.

Rendezett közterületek és intézmények, ízléses családi házak, melyek szinte mindegyike az energiahatékonyság modern képviselője. Az napkövető rendszerű napelem-telep pedig igazi különlegesség, ennek „szirmai” látványosságnak sem utolsók.

Működésbe helyeztük a bioszolár fűtőművet, de vannak napkollektoraink és napelem telepeink is. Sokat spórolunk a rezsin: a megújuló energia felhasználásával energiaszámlánk harmadára esett vissza. Az évek során elértük, hogy az önkormányzati épületek igényének 70 százalékát megújuló energiákból fedezzük. Két hektáron energiafűzet is telepítettünk, melyet szaporítunk,

Magán horgásztó, napi jegy váltható.

Dötki tavak